Asumarea responsabilității

Printre caracteristicile definitorii pentru campionii din orice sport sunt reponsabilitatea si puterea de asumare a propriilor acțiuni, greșeli, gânduri, emoții, etc.

A fi responsabil înseamnă a exercita auto-control și disciplină . Acest lucru are un rol considerabil și în modalitatea în care alegi să îți justifici deciziile și acțiunile. Asumarea responsabilității înseamnă a conduce, a gestiona si a avea putere asupra deciziilor si acțiunilor tale. Cu cât un sportiv își asumă mai mult responsabilitatea pentru tot ce se intamplă în cariera sa sportivă, cu atât el va avea mai multă putere asupra diverselor stări, lucruri și situații cu care se va confrunta. Acesta va înceta să fie o victimă a diverselor circumstanțe sau situații și va avea puterea să acționeze în așa fel încât să își maximizeze șansele pe care le are pentru a-și îndeplini obiectivele. Personal, văd responsabilitatea ca pe o cheie pe care o putem folosi pentru deblocarea forței interioare. La polul opus avem oameni care nu au fost educați să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și pentru ceea ce se întâmplă în viața lor. Aceștia rămân blocați în diverse tertipuri din care reiese clar că ei sunt niște victime al unor circumstanțe,oameni sau situații. O astfel de abordare nu face decât să crească puterea acestor factori asupra lor.

Este un lucru cunoscut faptul că o cariera în sport poate fi extrem de scurtă. Marea parte a celor care aleg să joace tenis încep să practice sportul de când sunt copii . Majoritatea acestora se opresc din tenisul de performanță în perioada adolescenței. Puțini din ei ajung la nivel de ITF și extrem de puțini continuă să practice tenisul de performantă și ulterior, la nivel de ATP sau WTA. Lăsând asta la o parte, chiar și cei mai buni sportivi de performanță rareori continuă să joace după 30-35 de ani. Ținând minte acest aspect, realizăm cât de important este să dezvolți abilități care te vor ajuta enorm în viață și după încheierea carierei de jucător profesionist, precum asumarea responsabilității. Marele Andre Agassi a spus într-un interviu ”Ne petrecem o treime din viața noastră nepregătindu-ne pentru celelalte două treimi. După o cariera în sportul de performanță, se deschide un nou capitol în viață, pe care trebuie saă înveți să-l gestionezi”.

De aceea cred că este important ca în momentul în care un antrenor începe să lucreze cu un sportiv, acesta să-și exprime foarte clar standardele și așteptările. Asigurându-se că sportivul are cel mai important rol în felul în care își gestionează activitățile și sarcinile zilnice, toată lumea are de câștigat. Sportivul învață în acest fel să fie implicat 100% și înțelege că nu este responsabil doar față de el, ci începe să înțeleagă cum deciziile și acțiunile sale îi afectează pe oamenii din jurul său (antrenori, coechipieri, părinți, etc). În acest fel toată lumea este câștigată și sportivul învață niște abilități care îl vor ajuta în viață, indiferent dacă acesta va continua în sportul de performanță sau va activa în alt domeniu.