Certificările în domeniul coaching-ului

 

În ultimii ani a devenit ceva normal, chiar recomandat, ca un antrenor de tenis să obțină certificări de un anumit nivel de la organizații precum GPTCA, PTA, ITPA, etc. În majoritatea cazurilor aceste certificări se obțin în urma unor cursuri ce durează între câteva zile și o săptămână. Cursantul obține la sfârșitul acestor zile de studiu și un examen scris la final, certificarea respectivă.

Sunt total de acord că este foarte util pentru un antrenor să participe la astfel de cursuri și să afle părerea sau abordarea unor antrenori certificați (uneori antrenori excepționali de renume internațional) vizavi de anumite subiecte abordate în curs. Un astfel de loc, în care este promovat schimbul de idei între antrenori și sunt prezente nume mari pentru a aborda diverse subiecte, reprezintă un mediu benefic în care îți poți îmbunătății cunoștințele ca antrenor. Nimeni nu dispută utilitatea unor astfel de cursuri, unele dintre care atestă și alte certificări precum mental sau fitness coach.

Problema apare, în opinia mea, atunci când avem impresia că aceste cursuri dau măsura nivelului unui antrenor de tenis, mental coach sau preparator fizic. Foarte multă lume a început să se folosească de aceste certificări în scop comercial și, chiar și organizatorii, încearcă să promoveze în multe cazuri ideea că poți deveni antrenor de tenis, mental coach, etc, certificat la un anumit nivel dupa câteva cursuri de două-trei zile. Această idee ar trebui combătută pentru a proteja integritatea acestor profesii.

Pentru a deveni un antrenor de tenis, mental trainer sau preparator fizic bun, este nevoie de ani de experiență,investiții în tine și în meseria ta și foarte multe sacrificii. Experiența în tenis m-a învățat că acest lucru este o certitudine. Exista foarte mulți așa ziși experți care frecventează multe astfel de cursuri anual și care pe parcursul carierei lor de antrenor/trainer într-un anumit domeniu nu au avut rezultate notabile, nici măcar pe plan național, cu vreunul din sportivii cu care au colaborat. Pe de altă parte, există antrenori care au participat la foarte puține cursuri certificate, unii chiar neparticipând deloc și care au obținut rezultate excelente chiar și la nivel internațional, cu sportivii cu care au colaborat.