Importanța dezvoltării omului, nu doar a jucătorului de tenis

Consider că felul în care tratăm oamenii cu care interacționăm este unul din cei mai importanți factori in meseria de antrenor de tenis. Bunătatea și înțelegerea de care putem da dovadă în relația noastră cu un sportiv îl va ajuta pe acesta să devină o persoană mai bună. Cred că asta contează mai mult decât lucrurile pe care îl învățăm pentru ca acesta să ajungă un jucător de tenis mai bun. În viață, cred că ne punem cel mai mult amprenta și suntem ținuți minte cel mai bine, în funcție de cum îi facem pe alți oameni să se simtă în relația cu noi. Sunt multe exemple de oameni care ne impresionează cu abilitățile lor excepționale în lumea sportului însă personalitățile și bunătatea lor ne afectează cel mai mult. Bunătatea poate lua multe forme. Ca sportiv,poți spre exemplu,să ajuți antrenorul să își strângă mingile și restul echipamentului de pe teren la sfârșitul antrenamentului. Poți să îți rezervi timp ca la sfârșitul unei competiții să feliciți arbitrii, copii de mingi, voluntari, antrenori cât și membri familiei tale care te-au sprijinit.

Marele antrenor și fost jucător de tenis profesionist Brad Gilbert se asigura că sportivii pe care i-a antrenat de-a lungul carierei (Agassi, Rodick, Murray) se duceau personal să mulțumească staff-ului de la turneu, copiilor de mingi și volutarilor înainte ca aceștia să părăsească clubul de tenis după un meci. Orice gest de bunătate care face alți oameni să se simtă mai bine este bine venit. Este o listă destul de lungă de sportivi faimoși precum Ben Cohen, Lebron James, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer, etc, care alocă timpul și resursele lor în sprijinul anumitor proiecte sau acte de caritate menite să-i ajute pe cei aflați în nevoie. Marii campioni iubesc să ajute și să inspire alți oameni. Ei realizează că sunt binecuvântați că au șansa să trăiască viața pe care o au și își doresc să-i ajute și pe alții să trăiască o viață mai bună.

Prin astfel de gesturi generoase sau chiar și prin mici gesturi binevoitoare, nu numai că ajutăm alți oameni dar ne încărcăm și noi pozitiv. Sportul din ziua de azi nu are nevoie doar de mai mulți campioni sau de noi recorduri doborâte ci și de mai multe exemple pozitive care să inspire. Exemple de situații în care poți arăta bunătate față de ceilalți ca sportiv sau antrenor:

  • Să mulțumești celor care te ajută în activitatea ta zilnică și fără de care ar fi foarte greu să poți performa în domeniul tău
  • Să tratezi pe toată lumea,fără să te intereseze statutul sau poziție socială, cu același respect
  • Să mulțumești staff-ului, arbitrilor, voluntarilor, fanilor, șoferilor, etc de la competițiile la care participi
  • Să investești timp și/sau resurse pentru a ajuta o societate sau fundație caritabilă
  • Să fii empatic vizavi de alți oameni care trec prin diverse momente sau situații dificile și dacă îți este posibil, să dai o mână de ajutor .

 

Acestea sunt doar câteva exemple de lucruri pe care le putem face pentru a lăsa o amprentă pozitivă asupra altor oameni. Și poate, în timp, constatăm că se adeverește proverbul ”Ce semeni aia culegi” .