Gratificare: Acum sau mai târziu ?

Rămâi răbdător și persistent în căutarea excelenței

În orice sport, sportivii care ajung pe culmile succesului înțeleg importanța amânării gratificării imediate în vederea urmăririi unui scop mai important care va fi atins în viitor. Ei înțeleg că diferența dintre a vedea imaginea pe termen scurt și cea pe termen lung, constă în plăcerea de a fi în proces; în bucuria pe care o simți și în lecțiile pe care le înveti pe parcursul acestui drum în care treci prin momente grele, prin meciuri câștigate dar si altele pierdute, prin ore si ore de antrenament, muncă, transpirație și stres.

Mulți jucători se pierd pe parcurs devenind nerăbdători . Vor să vadă rezultate imediat după ce simt că au muncit și au făcut o treaba bună preț de câteva luni la antrenamente, iar în momentul în care se confruntă cu un eșec, se simt dezamăgiți și își pierd motivația de a trage de ei la fiecare antrenament. Pentru a fi în elita oricărui sport trebuie să ai tăria mentală de a trece de astfel de momente cât mai rapid, în așa fel încât să poți face si lucrurile mai grele, mai puțin plăcute sau poate mai plictisitoare de la antrenament, zi de zi. Majoritatea jucătorilor de tenis care sunt la început, pe drumul care duce către performanță, știu acest lucru. Și în ciuda acestui fapt, rareori reușesc să se mobilizeze și să facă tot posibilul pentru a avea un antrenament productiv, atunci când au o zi mai puțin bună.. Ei cred că este acceptabil să aibă câteva zile într-o lună în care nu sunt prea motivați la antrenament și dau randament undeva în jur de 50%. Cred că motivul pentru asta este că în ciuda faptului că la nivel teoretic înteleg importanța consistenței cu care muncesc la antrenamente, nu înteleg cum scalează aceste zile în care nu dau randament, în timp. La prima vedere poate părea că nu contează 5-6 zile pe lună în care se întâmplă acest lucru însă pe parcursul a doar 2 ani de zile vorbim de aproximativ 120 de antrenamente în care alți jucători, pe care ai pretenția de a-i învinge, poate dau aproape de 100% randament. Astfel ajung în timp să se creeze niște diferențe enorme între niște jucători care, la un moment dat, erau cam de același nivel. Este crucial să poți vedea dincolo de confortul tău de moment și să te poți motiva în vederea obiectivelor tale de pe termen lung chiar și în zilele în care nu te simți bine pe teren și nu ai acea plăcere de a juca sau ai diverse probleme în afara terenului.

Gratificarea imediată este dușmanul răbdării și muncii grele zilnice necesare pentru a îți valorifica potențialul. A rămâne ancorat în proces și a vedea imaginea per ansamblu necesită acceptarea unor eșecuri pe parcurs. Majoritatea sportivilor vor să câstige acum și astfel dau cu piciorul șansei de a se dezvolta și de a ajunge, în timp, acolo unde își doresc. Cei mai buni sportivi realizează că pe parcursul drumului vor trebui să accepte diferite eșecuri, să facă anumite sacrificii sau anumite schimbări pentru a ajunge la destinație. Ca un alt exemplu, în multe cazuri, atunci când se face o schimbare, performanțele sportivului scad pe moment, înainte ca acestea să crească peste nivelul anterior. Sportivii care se concentrează pe rezultate imediate nu sunt dispuși să rateze lovituri și să piardă meciuri pentru a face o schimbare în jocul lor, schimbare care ulterior s-ar dovedi a fi foarte benefică și le-ar ridica nivelul de joc.

În concluzie, consider că este vital ca sportiv de performanță, să ai capacitatea de a face sacrificii pe termen scurt pentru a putea avea succes pe termen lung.