Ghid – ce rachetă ar trebui să cumpăr ?

Dacă vă interesează achiziționarea unei noi rachete noi, care să vă ajute pe terenul de tenis sau dacă pur și simplu sunteți interesați să aflați câteva criterii dupa care ar trebui să vă ghidați în procesul de achiziționare a unei rachete, articolul acesta ar trebui să fie de interes pentru dumneavoastră.

 1. Capul rachetei poate varia de la o rachetă la alta în funcție de dimensiune și formă:

 

 • Dimensiuni over-size – care au o suprafață între 100 și 140 sq inch. Astfel de rachete sunt preferate de către începători pentru sweet-spot-ul mult mai mare care le permite să reușească lovituri bune chiar și atunci când lovesc mai departe de centrul rachetei.
 • Dimensiuni mid-size – care au o suprafață între 85 și 100 sq.inch. Majoritatea jucătorilor profesioniști folosesc rachete cu dimensiuni între 89 și 98 sq.inch. Această categorie oferă un echilibru foarte bun între un sweetspot suficient de mare care permite centrarea și controlul mingii la viteze mari de joc și o manevrabilitate a capului rachetei care permite jucătorului să genereze o viteză cât mai mare pe swing.
 • Dimensiuni standard – care au o suprafață între 80-85 sq.inch. Această categorie este depășită și nu mai este aproape deloc folosită în prezent din cauza faptului că este foarte dificil să produci lovituri de calitate în mod constant cu un sweet-spot atât de mic. În general apar multe lovituri descentrate pe care jucătorul le pierde de sub control.

 

 1. Grosimea ramei rachetei este un alt factor determinant și care poate varia destul de mult de la rachetă la rachetă:

 

Ramele pot fi mai groase sau mai subțiri. Cele groase te ajută cu un plus de forță pe lovituri însă mulți jucători simt că o ramă groasă sporește efectul de ”trambulină” al corzilor prea mult, astfel încât au dificultăți în a controla direcția și traictoria mingii.  Personal, cred că pentru începători este recomandat să înceapă să joace tenis cu o ramă medie sau subțire și ulterior, dacă preferă, să facă schimbarea la o ramă groasă.  Chiar dacă aceste tipuri de ramă nu produc aceeași senzație de minge care pleacă extrem de lejer din rachetă (precum la ramele mai groase), acestea ajută mai mult în învățarea unei tehnici de lovire curecte. O ramă mai subțire îți creează nevoia de a trece prin minge și de a folosi greutatea corpului pe fiecare lovitură. Acestea, odată învățate sunt niște deprinderi extrem de utile în jocul de tenis.

 

 1. Lungimea rachetei:

 

În general rachetele sunt de dimensiune standard 68.5 cm și pot ajunge pâna la un maxim de 73.6 cm. În general, dacă un jucător este mai mic de statură și are brațele mai scurte atunci este posibil să fie favorizat de o rachetă mai lungă care îi crează o pârghie mai eficientă prin care poate dezvolta mai multă fortă pe lovitură . Dacă  jucătorul este mai înalt și are o lungime bună a brațelor atunci acesta are o pârghie bună în mod natural și este recomandată o rachetă cu lungime standard. Dacă acesta ar încerca o rachetă extra-long ar risca să piardă foarte mult din manevrabilitate și ar ajunge să piardă foarte mult din control.

 1. Greutatea rachetei:

 

În ultimii ani rachetele au pierdut mult din greutate, datorită materialelor ușoare cu care au ajuns să fie fabricate. Aici, în funcție de vârstă , constituție, stil  și nivel de joc, fiecare poate opta pentru diverse variante. În linii mari, greutatea optimă a unei rachete pentru un jucător este aceea care îi permite să simtă că are ceva în mână fără a produce însă senzația că trebuie să depui efort pentru a manevra obiectul respectiv. O rachetă potrivită ar trebui să se simtă suficient de ușoară pentru a controla traictoria ei pe parcursul loviturii fără probleme și suficient de grea cât să ofere suficientă forță pe fiecare lovitură.

 1. Materialele folosite în fabricarea rachetei:(voi menționa cele mai uzuale cât și câteva proprietăți ale acestora) :

 

 

 • Grafit – folosit ca material de bază în producția majorității rachetelor de pe piață. Este foarte rezistent pentru greutatea sa mică și oferă foarte multă forță cât și un feeling plăcut. În generațiile noi de rachete se folosește în compoziție împreună cu alte materiale.
 • Carbon – asemenea grafitului este folosit adesea în rachetele moderne pentru proprietățile sale. Fabricarea rachetelor cu compoziți de grafit sau carbon permite obținerea unor forme mai aerodinamice ale capului rachetei, astfel crescând viteza cu care acestea circulă prin aer.
 • Boron și Kevlar- Aceste două tipuri de fibre seamănă cu grafitul însă sunt mai ușoare și mult mai rigide. Dacă nu sunt folosite în amestec cu alte materiale, din cauza rigidității, vibrațiile și șocurile de la impactul cu mingea se transmit în diverse articulații (încheietură,cot sau umăr).
 • Aluminiu- este adesea folosit mai ales în rachete mai ieftine. Oferă un balans decent între putere de lovire și control. Nu oferă prea multe, în materie de amortizare a vibrațiilor.