Atitudine de câștigător

Victoria este desigur obiectivul principal pentru orice sportiv de performanță atunci când intră pe teren. În sportul de performanță, în general, rezultatele vorbesc mai tare decât vorbele iar acest lucru nu face decât să scoată în evidență importanța rezultatelor – a meciurilor câștigate. Însă o problemă majoră apare în momentul în care începi să te concentrezi pe rezultat, în timpul unui meci. Ca jucător, de pe teren, cât și ca părinte sau antrenor, de pe marginea terenului, acest lucru te consumă din punct de vedere psihologic pentru că îți concentrezi exclusiv energiile pe ceva ce nu se află sub controlul tău. Consider că în majoritatea cazurilor, această abordare rezultă în scăderea performanțelor pe moment pentru jucător și în trăirea a tot felul de emoții negative pentru cei de pe margine. Astfel, ca jucător nu mai esti în situația în care te plasezi în cea mai bună poziție pentru a câștiga.

Marii campioni sunt familiari cu acest concept și reușesc, indiferent de cât de mare este miza, să își disciplineze mintea și să rămână concentrați pe lucrurile aflate sub controlul lor. Ei realizează că de fapt victoria este o consecință a nivelului la care ei performează și astfel aleg să își dea oportunitatea de a  juca la nivelul lor cel mai ridicat. În momentul în care ajungi să îți concentrezi energiile exclusiv pe victorie(pe rezultat) ajungi de fapt să tinzi către mediocritate. Existe sute de exemple de mari campioni în orice sport precum Federer, Tiger Woods, Nadal, Jordan,etc. care au susținut permanent pe parcursul carierei lor importanța concentrării asupra procesului, nu asupra rezultatului final. Adesea aceștia participau la diverse competiții unde erau întrebați de presă care sunt așteptările lor și invariabil, de fiecare dată, aceștia stresau importanța muncii zilnice pe care o depuneau pentru a se pune în situația în care să poată juca la nivelul lor optim. Alegeau să își dedice atenția și energia lucrurilor aflate sub controlul lor, fapt ce le oferea șansa de a juca la adevăratul lor potențial.

Astfel preocupările principale pentru un sportiv de performanță nu ar trebui să fie centrate în jurul rezultatelor de moment ci mai de grabă în jurul unor întrebări cum ar fi :

Faci în general tot ce  depinde de tine pentru a îți da o șansă cât mai bună de a performa la nivelul tău maxim ? Încerci zi de zi prin efortul depus și sacrificiile pe care le faci, să devii mai bun în ceea ce faci ? Întrebări pertinente care consider că se aplică indiferent de profesia pe care o ai. Daca poți răspunde în mod constant „da” la aceste întrebări, este posibil să te afli pe drumul către excelență 🙂