Pentru cei interesați într-o carieră în tenisul de performanță 

Acest articol este scris mai ales pentru jucătorii de tenis care sunt la începutul maratonului către tenisul de peformanță și pentru părinții care iau în considerare să își încurajeze copiii să pășească pe acest drum.

Deși nu există nici o formulă exactă care să îți poată garanta accesul în topul acestui sport, sunt anumite cerințe care ar trebui îndeplinite pentru a-ți îmbunătății șansele în acest sport, cum ar fi:

 • competitivitate – este imperativ ca un copil să învețe ce înseamnă sa fie competitiv pentru a putea avea o atitudine pozitivă vizavi de competiție și dezamăgirile aduse uneori de aceasta.
 • coaching de calitate – este nevoie de un profesionist bun care să identifice la ce nivel a ajuns jucătorul în formarea sa și să știe de ce este nevoie în acel moment pentru a se îmbunătății.
 • părinți încurajatori – în dezvoltarea unui jucător, în special când acesta este încă un copil, felul în care este ghidat și educat de părinți face toată diferența din lume. Este nevoie de o implicare mare la nivel de timp și resurse din partea părinților.
 • pasiune – tenisul este un sport care necesită maximum de implicare pe toate planurile. Dacă nu ai pasiune pentru acest sport îți va fi foarte greu să captezi resursele interioare care te pot face să-ți împlinești potențialul.
 • calități motrice ieșite din comun – cred cu tărie că munca și determinarea sunt factorii determinanți pentru a avea succes într-o carieră de jucător profesionist. Însă în cazul în care 2 sportivi sunt la fel de implicați și muncesc în egală măsură, cel cu calități native de o calitate superioară va ieși în evidență.
 • bani – din păcate este un sport foarte costisitor și este nevoie de investiții considerabile de-a lungul timpului . Fără antrenori de calitate cât și un anumit număr de turnee jucate, șansele de a ajunge jucător profesionist scad drastic.
 • tărie mentală – tenisul este un sport foarte exigent care pune foarte multă presiune atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere mental/emoțional. Daca un jucător nu este educat de mic în așa fel încât să poată face față eșecurilor, înfrângerilor și presiunii competiționale simțită aproape săptămânal, îi va fi cu atât mai greu să facă față cerințelor impuse de tenisul de mare performanță.

Alte lucruri cu care te vei confrunta într-o carieră în tenisul de performanță :

 • nenumărate ore petrecute antrenând un set foarte specific de abilități sau deprinderi
 • antrenamente și competiții care se desfășoară pe tot parcursul anului
 • vei rata ieșiri cu prietenii, petreceri și alte activități distractive
 • vei fi constant sub presiune și va trebui să faci față constant diverselor situații care te scot din zona ta de confort
 • va trebui să treci peste FOARTE multe meciuri pierdute și să ai tăria mentală necesară pentru a învăța din ele și pentru a o lua de la capăt
 • va trebui să dai tot ce ai mai bun în tine pe terenul de tenis, zi de zi , timp de ani de zile, fără să ai vreo garanție că eforturile îți vor fi încununate de succes

Acum, în caz că vă simțiți prea descurajați pentru a păși sau pentru a îndruma pe cineva să pășească pe calea spre tenisul de performanță, să menționez de ce consider că până la urmă este un deal bun  :

Cei ce vor accepta provocarea tenisului de performanță vor fi recompensați cu auto-cunoaștere, auto-disciplină, reziliență mentală, fun și prietenii care vor dura o viață 🙂