Cerintele financiare ale tenisului de performanta

În acest articol voi încerca să abordez tema banilor în tenis. În cazul în care ai un copil în jur de 7-8 ani și te gândești cam ce sumă va fi necesar să investești în următorii 10 ani dacă copil tău își dorește o carieră în tenis, voi încerca să răspund în linii mari în acest articol. Sumele menționate mai jos sunt evident niște aproximări și pot varia, uneori destul de mult, de la caz la caz. De asemenea voi încerca să corelez aceste cheltuieli și cu câteva etape de evoluție prin care va trece jucătorul de-a lungul timpului.

 

  • Între 7 și 9 ani copilul tău se poate dezvolta foarte bine dacă participă la 3-4 antrenamente în grup (optim ar fi un grup de 3-4 jucători) și o oră individuală cu un antrenor. Pentru acestea costurile ajung undeva în jur de 200-300 euro pe lună . La acestă vârstă este foarte benefic daca copilul tău mai practică o dată sau de două ori pe săptămână incă un sport complementar (baschet, volei, handbal, fotbal, înot, etc).Și aici costurile variază destul de mult însă fiind vorba doar de 1-2 ore pe săptămână costurile ar trebui să fie relativ mici. Subliniez că practicarea unui sport complementar chiar și rar, îl va ajuta enorm. Poate începe să participe ocazional și la competiții tenis 10.

          Pe o durată de 2 ani,cheltuielile aproximative vor fi de 250euro x 24luni = 6000 euro

 

  • Între 10 și 12 ani, în majoritatea cazurilor, un copil ar trebui să parcurgă într-o săptămână cam 4-5 antrenamente de grup și 1-2 ore private cu un antrenor de tenis. Începând cu 10-11 ani este de preferat să înceapă să lucreze și 1-2 ședințe de pregătire fizică specifică pe terenul de tenis (deplasări, coordonare, viteză de reacție, etc).De asemenea ar trebui să înceapă să participe la turnee FRT . Aici costurile ajung aproximativ la 300-400 euro, incluzând ședințele private cât și cele de pregătire fizică.

          Astfel ajungem pe o durată de 2 ani (aprox. 10-12ani) la următoarele cheltuieli aproximative:

         350 euro x 24 luni = 8400 euro

 

Până la acestă vârstă de 11-12 ani sportivul poate juca competiții în țară, însă dacă dorim ca acesta să nu rămână în urmă față de alți jucători de vârsta sa, este imperativ ca începând cu 12-13 ani acesta să înceapă să mai participe ocazional și la turnee internaționale.

 

  • Între 13 și 16 ani vom avea o creștere semnificativă de costuri deoarece va crește și numărul de ore petrecut la antrenament cât și la pregătire fizică. De asemenea este indicat undeva în acest interval, în majoritatea cazurilor să se înceapă și lucrul cu un psiholog sportiv. Cele mai mari creșteri de cheltuieli le vom avea de la participarea în turnee internaționale. Aici putem începe să vorbim de deja de antrenamente de tenis zilnic (chiar 2 antrenamente în unele zile) și pregătire fizică de 4-5 ori pe săptămână. În funcție de jucător evident că se pot schimba datele problemei și se poate crește numărul orelor petrecute la pregătire fizică și poate scădea numărul orelor petrecute pe teren. Toate aceste decizii se iau de la caz la caz, în funcție de anumite considerente de către antrenor și părinți, spre binele jucătorului. Deja aici putem vorbi de sume în jur de 600-800 euro pe lună pentru tenis+pregătire fizică+psiholog (2-3 sedințe pe lună). În acestă fază de dezvoltare a jucătorului, acesta ar trebui în mod normal să joace minim 10-15 turnee de tenis internaționale pe an iar aici costurile pot varia enorm în funcție de locație, dacă turneul ofera ospitalitate jucătorilor de pe tablourile principale, câți sunt în grupul care călătorește cu un antrenor,etc.

          Daca ne raportăm la turnee în tările din Europa și deplasări făcute de un grup de 4-5 copii cu un antrenor, putem să avem o medie în jur de 400-600 euro per turneu internațional (dacă se stă minim 3-4 zile la turneu).

          O sumă aproximativă pentru acești ani ar fi: 700euro x 36luni = 25.200 euro(rotunjim la 25k) la care adăugăm cheltuielile pe turnee internaționale aproximativ 500euro x 15turnee = 7500euro x 3ani= 22.500euro.

          Cheltuieli totale aproximative între 13-16 ani : 25.000euro + 22.500 euro = 47.500 euro

 

Ulterior acestei etape, costurile vor crește și mai mult mărindu-se din nou atât timpul petrecut pe teren cât și la pregătire fizică. De la 16-17 ani este posibil să doriți să aveți si un antrenor particular care să lucreze 1 la 1 doar cu copilul dumneavoastră. În astfel de cazuri costurile cresc considerabil. De asemenea crește și numărul de turnee jucat daca jucătorul, începând cu 17ani, participă predominant la turnee ITF. Aici putem deja să vorbim și de 20 de turnee internaționale jucate pe an. În unele cazuri dacă jucătorul este suficient de bun și de dezvoltat fizic se poate face alegerea de a sări peste etapa junioratului și a trece direct la turnee de tip Futures – și aici costurile fiind mari, în special deoarece la acestea nu mai există ospitalitate pentru jucătorii de pe tablou.

 

Ca să tragem o linie,din calculele anterioare, ca și sumă ce ar trebui alocată tenisului între 7 și 16 ani pentru ca sportivul să aibe șanse reale de a ajunge profesionist, vorbim de minimum 60.000-65.000 Euro.

În acest calcul nu includem cheltuieli pentru rachete,racordaje și alte accesorii, echipament,taxe de înscrieri la turnee naționale sau intarnaționale care și acestea presupun destul de mulți bani.

 

Menționez din nou că aceste calcule pot diferi foarte mult de la caz la caz, în funcție de costul antrenorului de tenis cu care lucrează sportivul, antrenorului de pregătire fizică, terenurilor de tenis sau numărul jucătorilor la grupă. De asemenea dacă există un antrenor care să lucreze exclusiv cu jucătorul cresc cheltuielile exponențial. Un alt aspect este acela că au existat de-a lungul timpului,inclusiv la noi în țară, jucători care nu au beneficiat nici măcar de un sfert din aceste resurse ”necesare” și cu toate acestea au reușit să ajungă jucători de top 100 ATP sau WTA.

Consider că a dispune de acest minim de resurse mărește considerabil șansele copilului tău de a ajunge jucător profesionist însă trebuie luat în calcul faptul că banii nu vor ține niciodată locul pasiunii,dorinței interioare de a reuși sau anilor de muncă și de sacrificiu prin care trebuie să treacă un sportiv pentru a ajunge în top.

0
Your Cart is empty!

It looks like you haven't added any items to your cart yet.

Browse Products
Powered Voltage Emoji by Caddy