Cum putem identifica copiii talentati ?

Una din întrebările pe care le auzim cel mai des din partea părinților este : ”Crezi că are copilul meu șanse să ajungă jucător de tenis profesionist?” . Răspunsul antrenorilor în majoritatea cazurilor este ceva de genul: ” Fiecare jucător de tenis are șansa lui. Daca se antrenează corespunzător și își dorește cu adevărat asta are șanse,etc”. În unele cazuri răspunsul acesta este 100% sincer. În alte cazuri este într-adevăr dificil să îți dai seama dacă copilul chiar are vreo șansă sau nu însă chiar și în cazurile în care este evident că acel copil nu are calitatile necesare tenisului de performanta, în general răspunsul pe care îl dau majoritatea antrenorilor rămâne același.

Țin minte o situație în care un antrenor foarte bun, cu un palmares impresionant, i-a spus direct părintelui unei fete de 15-16 ani că fata nu are nici o șansă să joace tenis de performanță. După conversație, părintele s-a dus imediat la un alt antrenor care i-a spus ceea ce vroia să audă și jucătoarea a început să se antreneze cu acesta. Înainte de a vedea câteva lucruri studiate despre talent în sport cât și niște factori comuni la jucătorii de top prima dată ar trebui să definim,cât mai simplu, noțiunea de talent ca fiind: ”aptitudini sau abilități într-un anumit domeniu peste medie. Talentul este înzestrare naturală sau abilitate de o calitate superioară”. Dacă suntem măcar parțial de acord cu această definiție, ne dăm seama că marii campioni sunt născuți si după aceea făcuți. Nu poți face un campion dintr-un jucător de tenis mediocru.

Să aruncăm o privire la studiul făcut de Piotr Unierzsky din Polonia, pe aproximativ 1000 de jucători de tenis juniori din peste 40 de țări din Europa între 1994 și 2002.

Sursa : http://www.itftennis.com/shared/medialibrary/pdf/original/IO_18455_original.PDF

Câteva caracteristici comune pentru jucătorii care au participat în studiu și ulterior au ajuns în top 10 sau top 100 ATP/WTA :

  • Erau de constituție mai slabi decât restul jucătorilor de 12-13 ani

  • Nu erau atât de puternici din punct de vedere fizic precum alți jucători de vârsta lor

  • Erau mai rapizi și mai agili decât alți jucători de vârsta lor

  • În medie, vârsta la care începeau să joace tenis era de 6 ani. Începeau să joace în competiții la 9 ani și ocazional au început să participe la turnee internaționale de la 11 ani.

  • Jucau în medie 45-50 de meciuri de simplu și 15 meciuri de dublu pe an.

  • Se antrenau aproximativ 10 ore pe săptămână, ceea ce era sub media categoriei lor de vârstă

  • Făceau cam 2 ore de pregătire fizică în plus pe săptămână față de media categoriei lor de vârstă

  • Părinții îi sprijineau în activitatea lor însă nu erau exagerat de implicați

După cum se observă, rezultatele acestui studiu confirmă ideea că abilitatea nativă a unui sportiv este un factor decisiv în drumul acestuia către performanță. Dacă un junior are talent, în jur de 15 ore de antrenament pe săptămână sunt suficiente pentru a se dezvolta într-un jucător capabil să ajungă la nivel de performanță. Dacă jucătorul nu are abilitate nativă de ce să îl forțezi fizic, mental și emoțional cu 25-30 de ore de antrenament pe săptămână ?

0
Your Cart is empty!

It looks like you haven't added any items to your cart yet.

Browse Products
Powered Voltage Emoji by Caddy